Lucca

29 augustus 2026 - Lucca, Italië

Na het ontbijt besluiten we wat verder door de stad te dwalen. De sfeer bevalt ons wel. We gaan op zoek naar een antiekmarkt die  er dagelijks zou moeten zijn. Wanneer op het piazetta dell Libro zijn, zien we geen markt. Wanneer we de hoek omlopen zien we een soort antieke boeken kraampjes staan. Zou het een boekenmarkt zijn?  In mijn hoofd betekend Libro vrijheid en we vragen aan Google een vertaling. En jawel hoor Libro betekend boeken. Soms is het Italiaans ook wel te begrijpen als je er even goed over nadenkt. Gelukkig kan ik op dit soort momenten heel hard om zelf lachen. We lopen langs de kraam. Het is een aaneengesloten marktkraam met allerlei boeken, echt heel oude encyclopedieën, stripes, prenten echt van alles. Ook Engels en Duitstalig. De eigenaar zit in een hoek in de schaduw en geef hem eens ongelijk prenten in passepartout te steken.  We lopen langs de kraam en ik kijk uit naar boeken met dundrukpapier. Deze lijken steeds zeldzamer te worden want ik zie er geen een. Verder ben ik ook weel wat kritisch want ik kijk er ook weer niet naar uit om een boek van vijf kilo in mijn koffer te stoppen, bij wijze van dus,  de grotere boeken sla ik over. Al met al is het niet heel spectaculair maar wel leuk om even te snuffelen. Het grappige aan Lucca is dat alles maar vijf minuten lopen is van de ene bezienswaardigheid naar de andere.  Het Piazzo dell Anfitheatro ligt het verste weg vanaf het hotel gezien maar is ook maar vijf minuten lopen vanaf het Piazza san Michel en onderweg is er genoeg te zien aan kleding, schoenen en brillen winkels. Dames de mode kleuren voor komende winter zijn bordeaux rood,  bruin en wat groen. We hebben wel vijf brillenwinkels gezien, geen idee of ze ook opticien zijn maar wel leverancier van de grote merken zoals Prada, Gucci, Valentino etc. De prijzen vielen me mee €360.- voor een montuur vond ik wel te overzien. Geen idee wat de glazen kosten hier.

Ik had gelezen dat je bij Taddeuci de beste Buccelata  kunt bestellen dus dat moeten we proberen uiteraard. Het blijkt een soort suikerbrood te zijn,  zonder suiker er extra op maar wel een beetje zoet met krenten of rozijnen en een lichte anijssmaak. Het heeft een krokante korst en stevige structuur. Je kan er even op door zeg maar. De smaak is lekker. Zou ik er voor omrijden? Dat nou ook weer niet.

IMG_20260827_114441

We lopen nog wat rond voor we besluiten om de ergste hitte te ontvluchten door gebruik te maken van de airco van het hotel. Ik maak een Sudoku of twee en Aad ligt wat te rusten.

Om een uur of vijf gaan we naar het barretje op de hoek van de steeg. Naast een lekkere ijskoffie hebben ze ook een lekkere limoncello Spritz en de bediening is erg vriendelijk. Er komen ook locals en dat zegt ook wat.

Lucca stamt althans de stad binnen de muren stamt uit de middeleeuwen en dat is aan de panden soms nog terug te zien.  Veel hoge houten deuren met koperen kloppers.

Deuren

Firenze had een strijd tussen de Medici en de familie de Pazzi wat volgens mij de bekendste zijn en ook in Lucca lieten de rijken zich niet onbetuigd. De Torro del Guinigi is daar het voorbeeld van. De rijke families lieten een toren bouwen.

In het rijkste verleden stonden er meer dan nu zijn er nog maar een paar over helaas. Het onderhouden van torens en ook woningen kosten veel geld. Dat is ook hier en daar goed te zien aan de vergane glorie van sommige panden. Gelukkig lang niet van allemaal. Er zijn in de ommuurde stad nog heel wat pareltjes te vinden.

We hebben een tafeltje gereserveerd bij het restaurant van het hotel want het diner is daar gisteren goed bevallen. Bovendien is het erg gezellig in de binnentuin.

1. Matthijs:
    31 augustus 2026
    Leuk dat je in je verhalen regelmatig een stukje geschiedenis meeneemt van de streek of stad waar je bent. Blijkbaar een gezamenlijke belangstelling van ons....
  2. Jacqueline:
    31 augustus 2026
    Hey Matthijs. Ik vind het leuk om een beetje te weten waar ik beland ben. Mijn verbeelding gaat dan ook een beetje op hol in die middeleeuwse steden. Leuk dat we dat delen idd